Livet på Blindern Studenterhjem

Her får du en oversikt over hva de ulike foreningene vil gjøre for deg som beboer.

Det skal ikke mye til før man føler seg inkludert på studenterhjemmet.

Studenterhjemmet har egen skjenkebevilling og bar med alle rettigheter.


Schussrenn 2023. Foto: Audun Leganger

Blindern Studenterkollegium (Kollegiet)

Blindern Studenterkollegium består av seks tillitsmenn valgt av og blant studentene på Blindern Studenterhjem. Kollegiet avgjør spørsmål vedrørende studentenes personlige forhold på og til Hjemmet, og tjener som mellomledd mellom studentene og Hjemmets administrasjon, Styre og Råd.
Kollegiet står som øverste fortolker i de videre Statutter, Instrukser, Reglement og Retningslinjer. Kollegiet står fritt til å vedta og endre de overnevnte bestemmelser, med unntak av de som er vedtatt av Styret, Allmannamøtet, Semestermøtet og Husrådet. Kollegiet har møter hver mandag, og ellers når det er nødvendig.

Foreningen Blindern Studenterhjem

Foreningen Blindern Studenterhjem er en forening med sosiale tilbud for beboerne ved Blindern Studenterhjem. Foreningen består av Festforeningen, Idrettsforeningen Blindern Studenterhjem (IFBS), Hyttestyret, Blindern Studenterhjem Tekniske Forening (BSTF), Velferden og UKA. Som nyinnflyttet beboer blir du automatisk medlem, og kan bruke alle dens tilbud. Du har også stemmerett på Foreningens semestermøte som avholdes én gang i semesteret.

Foreningsstyret består av foreningsstyreleder, økonomisjef, UKEsjef, leder av Hyttestyret, Festforeningsleder, leder av Velferden, IFBS-leder og BSTF-leder. Præces har møte- og talerett. Medlemmene blir valgt på semestermøte og alle beboere har mulighet til å stille til valg. Foreningsstyret har ansvar for foreningens drift og økonomi, som vil si vedlikehold av velferdstilbudene og investering i nye prosjekter foreslått av foreninger eller enkeltbeboere. Hver semesteret fordeler Foreningsstyret en fast sum til nye prosjekter foreslått av beboerne.

Foreningsrådet etterser Foreningsstyrets arbeid og Foreningens drift og økonomi. Foreningsrådet består av foreningsrådsleder, foreningsrådsmedlem, husfar, to Kollegierepresentanter og foreningsstyreleder. Økonomisjef har møte- og talerett. De gir samtykke til avgjørelser som har særlig betydning for Foreningen. I tillegg forvalter de Foreningsfondet hvor Foreningens økonomiske overskudd er plassert, og som kan brukes ved større investeringer.  

 

 Foto: Audun Leganger

Dugnad

Alle beboere plikter å delta på to dugnader i semesteret. Hver lørdag avholdes dugnaden fra kl 10-14 med en halvtimes pause.

Dugnaden består i å gjøre forefallende arbeid på og for studenterhjemmet. Måke snø, vaske fellesområder, plukke pærer, rake løv, klippe gresset osv.

Det er også alternativer til den ordinære dugnaden, slik som ryddevakt og hyttedugnad. For de som ikke kan delta på den ordinære dugnaden har man også et alternativ som dagdugnad som utføres på dagtid i en hverdag.

UKA på Blindern

Hvert andre år blir hele Blindern Studenterhjem snudd på hodet når studenterhjemmet omgjøres til en arena for vår helt egne festival:

UKA på Blindern. Festivalen byr på revy, konserter, live-podkast,barer og mye, mye mer!

Røttene til UKA på Blindern går helt tilbake til 1932 da den aller første Blindernrevyen ble avholdt. Helt siden starten har Blindernrevyen kunne tilby et omfattende sosialt program ved siden av forestillingen, og siden 1961 har revyen blitt arrangert hvert oddetallsår. På 90-tallet ble Blindernrevyen en del av nettverket til UKA i Trondheim, UKA i Ås og UKEN i Bergen - de fire studentukene med lengsttradisjon i Norge. I 2003 skiftet arrangementet navn til UKA på Blindern, en tittel som bedre dekker alle opplevelsene og inntrykk UKA formidler.

Helt siden starten har det vært frivillig arbeid fra beboerne som har sørget for at UKA på Blindern er mulig. Hver drink som blandes, hver tekst som synges og hver plakat som henges opp er resultatet av et enestående kollektivt løft. UKA på Blindern er et levende bevis på dugnad- og UKEånden som brenner evig i vårt fantastiske hjem.

De mest engasjerte ildsjelene begynner allerede arbeidet med UKA på Blindern ett års tid i forveien, og under festivaldagene er de aller fleste beboerne engasjert i en eller annen form. UKA på Blindern er kun mulig på grunn av beboernes engasjement!

miniUKA arrangeres i august høstsemesteret før selve UKA på Blindern. Den helt

store festivalen, UKA på Blindern, arrangeres tidlig i vårsemesteret hvert oddetallsår.

Begge arrangementer kan by på musikalske innslag, interndager, pub-til-pub og eksterne festivaldager. Det er kun revy under UKA på Blindern. miniUKA arrangeres neste gang i august 2024, men UKA på Blindern arrangeres neste gang i januar/februar 2025.

UKEstyret

UKEstyret består av åtte beboere som sammen leder og planlegger arbeidet frem til og under UKA på Blindern. Ny UKEsjef velges i samarbeid avtroppende UKEsjef, avtroppende UKEstyre og foreningsstyret. Det nye UKEstyret velges i samarbeid av påtroppende UKEsjef og avtroppende UKEstyre. Både UKEsjef og UKEstyret velges etter innkomne søknader, intervjuer og relevant erfaring. Offentliggjørelse av nytt styre skjer under Bukkefesten.

Se egen hjemmeside på blindernuka.no!

 Foto: Audun Leganger

Blindernball

Et av de flotteste arrangementene på BS er ballene. Dette arrangeres en gang hvert semester. I galla-antrekk (for de som har) får man nyte et treretters måltid, med sang og underholdning. Stemningen kan beskrives som magisk og må oppleves! Det er beboerne selv som er kelnere og maten tilberedes av kjøkkenpersonalet.

Etter ballmiddagen spilles det opp til dans med et liveband. Mens noen danser, foretrekker andre å ha midtspiel eller hygge seg i baren i musikksalongen. Festen fortsetter så med diskotek i peisestuen.

Rundt klokken ti søndag morgen vekker Haarn oc Blaese Orchester brukets beboere. Turen bærer opp mot Frognerseteren, og man har fremdeles på seg sitt ballantrekk.

Dersom man etter en stund ikke skulle være ønsket i restauranten, begir man seg mot Majorstuen og et mer tolerant serveringssted. Når klokken nærmer seg fem tar man turen tilbake til BS for å spise søndagsmiddag. På kvelden arrangerer festforeningen café avec med levende musikk og fest ut i de små timer.

Ballkomitéen

Ballkomitéen for høstballet utnevnes av festforeningen, mens ballkomitéene for vårballene utnevnes av UKEstyret og Bukkekollegiet for henholdsvis UKEballet og Bukkefesten.

Sosiale tilbud

BBB

Blindern Bad- og Badstuforening ble startet i 1986 for å fremme psykisk og fysisk velvære blant Blindern Studenterhjems. I 2016 åpnet foreningen opp for inntak av alle beboere som har bodd minst tre semester på hjemmet. Det er opptak til foreningen en gang i semesteret, og de som blir valgt ut blir satt på prøve en hel kveld.

Når man først er blitt medlem består stort sett aktivitetene i å sitte i badstuen, drikke øl og nyte et åndelig broderskap som varer livet ut.

Brun Sprit

Som navnet tilsier handler denne foreningen om brun sprit, og da spesielt Cognac.

Foreningen er for herrer på bruket som er glad i noe brunt i glasset sammen med god mat og samtale. Det livslange medlemskapet gjelder for alle Brun Sprits medlemmer, men det er til enhver tid 12 beboere som utgjør foreningen her på Blindern Studenterhjem.

De sagnomsuste Brun Sprit-møtene har gjort foreningen til et mystisk kapittel i brukets historie og det er kun medlemmene som vet hva som foregår på disse mye omtalte møtene. Brun Sprit har opptak med jevne mellomrom og alle brukets herrer står fritt til å sende inn søknad om å få være med.

Bukkekollegiet

Bukkekollegiet består av tre beboere som forvalter en av studenterhjemmets eldste og mest eiendommelige tradisjoner, Bukkeordenen, som ble innstiftet i 1926 av Georg Klem. Blindern Studenterhjems høye beskytter er Hans Majestet Den Blinde Bukk, og tidligere beboere eller andre som har gjort en særskilt innsats for studenterhjemmet kan bli tildelt Hans Majestets orden under den såkalte bukkefesten, som arrangeres annenhvert vår.
I spisesalen henger det skjold som er laget i anledning utnevnelse av bukker og som deles ut på Bukkephæsten.

cHorus Buchus

cHorus Buchus er Blindern Studenterhjems mannskor. Koret pleier å ha faste øvelser på tirsdager i musikksalongen og opptrer på mange av brukets arrangementer. Alle beboere som ønsker å være med inviteres til å møte opp på øvelse. Ingen erfaring fra tidligere er nødvendig, her synges det med den stemmen man har.

Festforeningen

Festforeningen velges ut for et semester av gangen. Festforeningen består av en gruppe beboere som har som oppgave å organisere de fleste festene og sørge for at BS sin egen pub, Billa Bar, er åpen hver onsdag.

Å være med her betyr mye arbeid, men det er et minne for livet og så absolutt verdt det.

Festforeningen avholder en rekke arrangementer hvert semester. Noen av de faste arrangementene er:

-         Velkommen-hjem-fest

-         Quizbilla

-         Temafest

-         Bukkehaugsfestivalen

-         Julemøte

-         X-russefest

Hyttestyret

Hyttestyret sørger for den daglige driften av hytta Småbruket som ligger i Bærumsmarka. Småbruket lånes ut gratis til beboere og leies ut til eksterne, dette er en viktig inntektskilde for Foreningen. I løpet av semesteret arrangerer Hyttestyret turer til Småbruket, samt andre arrangementer for å fremme turglede og gi beboerne naturopplevelser.
Les mer om Småbruket her.

Haarn oc Blaese

-         BS eget orkester

-         17. mai-tog

Haarn oc Blaese har faste øvinger hver onsdag kl 20 i musikkrommet. Bare kom innom om du vil være med, så finner vi et passende instrument til deg!

Idrettsforeningen Blindern Studenterhjem

Dette er BS sin idrettsforening. Deres oppgaver er å organisere turer, idrettsarrangementer holde orden i gymsalen og vedlikeholde tennisbanene og sandvolleyballbanen. IFBS avholder faste, ukentlige arrangementer. Faste arrangementer de siste årene har vært:

-         Moromandag (ballspill og lek)

-         Styrkel – sirkeltrening hver tirsdag

-         Løpeonsdag

-         Fotballtorsdag på Athletica Blindern

I tillegg til ukentlige arrangementer er Holmenkollstafetten og gangturnering i fotball faste innslag hvert år.

Katiba wa Mbilikimo

I 1998 ble «Ordenen Katiba Wa Mbilikimo» stiftet, da pygmeene var den eneste gruppen på BS uten organisert samhold. Foreningens formål er å fremme de nyinnflyttede guttenes trivsel og samhold, samt å være et springbrett til videre foreningsvirksomhet på BS.

Siden stiftelsen har Katiba Wa Mbilikimo eksistert med formål om å styrke samholdet mellom guttene på bruket og å gi pygméene en god start på sitt opphold på bruket. Enhver pygmé blir automatisk medlem av Katiba og innvies offisielt gjennom seremonien på introkvelden.

Katibas stammeråd inviterer brukets gutter til arrangementene GØP og PPP hvert semester.


Pigeforsamlingen

Det første styret ble konstituert den 31. januar 1992. Alle jentene på Blindern Studenterhjem er automatisk medlem og hvert styre sitter et halvt år. Styret lover å opprettholde det gode samholdet blant jentene på Bruket. Dette gjøres ved å samle jentene en gang i uken for sosialt samvær og et lite avbrekk fra studiene. Det kan være små eller større arrangementer som for eksempel filmvisning og nystekt kake, sushikveld eller dansekurs.

Pigenes Musicalsche Selskab

Pigenes Musichalsce Selscaab (også kjent som PMS) er Blindern Studenterhjems kvinnekor, og består således av BS' sangglade piger. Her synges alt fra filmmusikk og poplåter, til folketoner og klassiske stykker. Som medlem av koret er det muligheter for utvikling både vokalmessig og organisatorisk, og man blir scenevant gjennom å delta på korets faste opptredener ved studenterhjemmets større arrangementer, som Blindernball, Julemøter, osv. Koret er både sosialt og gøy, og øvelsene er en hyggelig arena hvor man kan bli kjent med de desidert mest engasjerte jentene på BS, og få nye venner på tvers av ansiennitet og studium. Medlemmene trives faktisk så godt at flere velger å fortsette i koret etter at de har flyttet ut av BS, og dette er med på å sikre korets kontinuitet og kvalitet.

Velferden


Velferden består, foruten av Velferdssjefen, av 20 oppmenn, som har ansvar for hvert sitt velferdstilbud. Eksempelvis har bordtennisoppmann ansvaret for bordtennisbordet, brettspilloppmann ansvaret for brettspillene, spilloppmakerne ansvaret for spilla og symaskinoppmann ansvar for symaskinen. Flere av stillingene arrangerer arrangementer ila semesteret, blant annet bordtennisturnering, tennisturnering og biljardturnering. Som belønning for å være oppmann blir man invitert til velferdsfesten, en svært hyggelig fest med gratis pizza, snacks og drikke.

Velferden ledes av Velferdssjef. Velferdssjefen velges av semestermøtet og sitter i ett år. Denne fastsetter velferdsaktivitetene, og utnevner oppmenn til disse for ett semester av gangen.

Oppmenn under Velferden (per høst 2023):

●       Biljardoppmann

●       Boccia-, kubb- og croquetoppmann

●       Bordtennisoppmann

●       Brettspilloppmann

●       Flagg-, vimpel- og rød løperoppmann

●       Foreningsbrukeroppmann

●       Fuglekasseoppmann

●       Kostymelageroppmenn

●       Kunstromoppmann

●       Musikkromoppmenn

●       Peisoppmann

●       Printeroppmann

●       Projektoroppmann

●       Spilloppmaker

●       Symaskinoppmann

●       Tennisoppmann

●       Vaske-, oldfruerom- og biblionettelisteoppmann


Når du har flyttet inn, får du tilgang til Foreningen Blindern Studenterhjem, BS forum og andre sosiale kanaler som gjør det enkelt og holde deg oppdatert.

 

 




Uka 2022 Foto: Audun Leganger

Haarn oc Blaese. Foto: Torstein Fimland

Visste du at…?

Blindern Studenterhjem ble åpnet i 1925 som et tiltak mot bolignøden blant universitetets 1600 studenter. I dag er antallet studenter i Oslo ca. 75 000.

Frem til 1976 var Studenthjemmet kun åpent for mannlige studenter.

I Portnerboligen bor Husfar med sin kone Millan. Vår Husfar Christian Lindvall Dahlgren er den femtende i rekken Husfedre. Husfar er styreleder i Stiftelsen Blindern Studenterhjem.

Jan IV, bukken på veggen, symboliserer Hans Majestet den Blinde Bukk, Brukets beskytter.